Recenzja: Restauracja Pod Arkadami

Tym razem odwiedziłem Wodzisław Śląski. Na tamtejszym rynku działa restauracja Pod Arkadami, miejsce które z zewnątrz prezentuje się elegancko i zachęca do wejścia. Postanowiłem sprawdzić, czy smaki idą w parze z wystrojem. Była zupa, dwa dania główne i napoje. Jak było?


🥤 Lemoniada – 16 zł
Woda z sokiem i owocami, które wyglądały po prostu słabo. Niestety z lemoniadą niewiele miało to wspólnego – smak płaski, nijaki, a wizualnie mocno odstawało od standardu, którego można by oczekiwać przy tej cenie.
👉 Ocena: 3/10


🍯 Herbata rozgrzewająca – 22 zł
Herbata Richmont zawsze cieszy, bo to marka sama w sobie gwarantująca dobrą bazę. Niestety dodatki owocowe psują całość – część z nich była ewidentnie przejrzała. W efekcie herbata traciła na świeżości i estetyce. Miód oraz sok malinowy (ten sam co w lemoniadzie) nie uratowały kompozycji. Cena zdecydowanie zbyt wysoka jak na efekt końcowy.
👉 Ocena: 6/10


🎃 Krem z dyni – 23 zł
Zupa gęsta, kremowa, z wyczuwalnym mleczkiem kokosowym, ale też bardzo ostra. Niestety ostrość przykrywała całą głębię smaku. Nie jest to zła pozycja – po wymieszaniu smak staje się pełniejszy – ale brakowało mi tu balansu i charakteru.
👉 Ocena: 7/10


🍗 De volaille – 48 zł
Zamieniłem puree na ziemniaki pieczone – niestety nie był to najlepszy wybór. Ziemniaki słabej jakości a ich pieczenie również pozostawiło wiele życzenia, Marchew, która miała być karmelizowana, tak naprawdę była tylko gotowana i posypana tymiankiem (o czym menu nie wspominało).
Sam de volaille był przyzwoity – mięso soczyste, panierka chrupiąca, a masło w środku dobrze doprawione i najważniejsze! wylało się po przekrojeniu. Niestety dodatki zaniżyły ogólne wrażenie.
👉 Ocena: 5/10


🥩 Schabowy – 49 zł
Zamieniono mizerię na sałatkę z gotowym sosem włoskim – w restauracji to po prostu nie powinno mieć miejsca. Do tego karmelizowana cebulka, która niestety z karmelizacją miała niewiele wspólnego, a do dania pasowała jak pięść do nosa.
Puree ziemniaczane smakowało jakby przeleżało w kuchni parę dni. Sam schabowy – raz przesolony, raz niedoprawiony, raz pieprzny. Nierówna jakość mięsa i wykonania. Mikro zioła miały dodać elegancji, ale wyszło sztucznie i trochę śmiesznie.
👉 Ocena: 4/10





🍽️ Podsumowanie

Restauracja Pod Arkadami ma ładny wystrój i dobrze zapowiadającą się kartę. Niestety – za ładnym wyglądem nie idzie smak. Potrawy wyglądają „fancy”, ale w smaku rozczarowują.
Zabrakło spójności, świeżości i dopracowania. Szkoda, bo miejsce ma potencjał.

👉 Ocena końcowa: 5/10

A Wy? Byliście w „Pod Arkadami”? Jak Wasze wrażenia? Dajcie znać w komentarzach.

#SmakiRybnika #RybnickiBloggerKulinarny #PodArkadami #WodzisławŚląski #Recenzja #PolskaGastronomia #JedzenieZDuszą #KuchniaPolska #FoodReview #RBK

Komentarze